Balaguer, ¿ciudad turística?

Sergi Nunes

Balaguer es una ciudad con historia. Aquí nació el Rey de la Corona de Aragón, Pedro IV y también es una ciudad que otorga el título nobiliario de Señora de Balaguer a la Princesa Leonor.

Balaguer ha sido visitada por múltiples personalidades como el Rey Felipe IV en 1626 y Alfonso XIII en 1924. Ambos visitaron la población y también la Basílica del Real Santuario del Santo Cristo.

Tenemos un patrimonio turístico excepcional que nada tiene que envidiar a otras ciudades turísticas del país. Entonces, ¿por qué nuestra ciudad no tiene más visitantes durante el año? ¿Por qué hay tan pocos alcaldes y equipos de gobierno que hayan apostado seriamente por potenciar el turismo? El consistorio debería ayudar a los particulares y darles facilidades para que éstos inviertan en la creación de empresas turísticas como, por ejemplo, visitas guiadas por la ciudad andando, en bicicleta, en patinete eléctrico…

Y es que Balaguer puede y debe ser explotada mucho más. ¿Por qué no se aprovecha el río para realizar actividades acuáticas? Sort ha sabido sacar provecho de ello. ¿Por qué no aprovechamos el título nobiliario de Señora de Balaguer para crear unos premios nacionales que sean otorgados por la Princesa anualmente? Los premios Princesa de Asturias o los premios Princesa de Girona son un claro ejemplo de la repercusión mediática que logran estos certámenes. En vez de ir en contra de la Corona, deberíamos aprovechar la repercusión mediática que estos premios aportarían a la ciudad; está claro que, de crear un certamen así, Balaguer saldría en todas las televisiones nacionales e internacionales al menos una vez al año. Está claro que tanto el Ayuntamiento como los emprendedores deben ver en la ciudad un potencial enorme y, por lo tanto, deben de confiar cien por cien en todo lo que tenemos.

Me viene a la cabeza por ejemplo el Barranc dels Rucs. ¿Qué podríamos hacer en esa zona? Pues, por ejemplo, un área para la práctica de varias disciplinas deportivas como el “cross country” en BTT o un parque de calistenia. Y cerca del barranco, en la zona del Plà d’Almatà, podría proponerse un circuito de BMX.

Tres simples instalaciones que potenciarían la zona tanto turísticamente como económicamente. El turismo debe ser cuidado al máximo y no nos podemos permitir imágenes como las basuras que se ven en la entrada del Barranc dels Rucs.

2 comentaris

  • Des de baux Balaguer

    Proposar és bo, en principi. Perquè segons allò que es proposa el ridícul pot ser majúscul, descomunal, colossal.
    Vagi per davant la premissa d’on ens situem el col·lectiu Des de baix: a Balaguer ni tenim reis ni hem volem! L’època i èpica de les nissagues de poder a la nostra ciutat ja és passada. Per cert, tampoc necessitem bufons de la cort.
    «Balaguer és una ciutat amb història». Amb aquesta afirmació, certa, comença l’article que en Sergi Nunes va publicar a Balaguer televisió. A partir d’aquesta primera locució, la resta de l’escrit, per llençar a la brossa.
    Potser el que intentava amb l’article era parlar de les possibilitats turístiques de la ciutat de Balaguer però no se’n surt. Bàsicament perquè no en té ni idea. Sergi, a Balaguer no en tenim de patrimoni turístic. Bé, ni a Balaguer ni enlloc. El que tenim és història, i patrimoni històric (entre moltíssimes altres coses). I un dels usos d’aquest patrimoni és el turístic. El mateix li passa al nostre riu, que és patrimoni natural, que no turístic. En tot cas en serà un possible ús amb el permís i benedicció de la CHE (Confederación Hidrogràfica del Ebro).
    Potser el que intentava amb el seu article era parlar de la història balaguerina, però si de turisme no la toca, d’història encara menys. La visió historiogràfica presentada per en Sergi: Pere III – Felip IV – Alfons XIII – Felip VI – Elionor. Un visió adornada per grans gestes com nàixer a Balaguer, en el cas d’en Pere III, o les visites a la ciutat de Felip IV. que devia anar acompanyat del cèlebre Comte duc d’Olivares (uns veritables psicòpates de l’època), o d’Alfons XIII, referent de l’Espanya caciquista i corrupta. I fins aquí la pretesa lliçó d’història d’en Sergi.
    Mareta meva! Un dels usos importants del nostre patrimoni històric és sens dubte l’acadèmic i la divulgació de la nostra història, o millor dit de les nostres històries, de la memòria compartida. La historiografia dels monarques no és la història de Balaguer, en tot cas és una petita part de la nostra història. Hi ha més veus que intervenen en la creació i creixement de la població fins arribar al present. Per posar un exemple: on en Sergi alegrement proposa fer un circuit de BMX, EL PLA D’ALMATÀ, és on va congriar-se el Balaguer d’avui, ja fa uns quants segles. Sí, a Balaguer tenim un dels jaciments d’època islàmica més importants de la península ibèrica, però allí s’està mentre en Sergi va fent articles amb bicicleta. Nogensmenys cal reconèixer la gran tasca realitzada des del Museu de la Noguera amb l’objectiu d’intensificar la recerca i divulgació del naixement islàmic de la nostra ciutat. Sergi, passa-t’hi de tant en tant pel Museu, no te’n penediràs.
    Potser el que intentava amb el seu article era proposar un certamen (de no sabem exactament què) que hauria de ser nacional, (sense especificar quina nació,) tot i que s’entén que ha de ser l’espanyola perquè apareix una tal Elionor, que no sabem quin coi de mèrit té per atorgar res a ningú. Ara, que si fas un aiguabarreig de tot plegat, et torna a sortir el turisme i la quantitat de diners que aportaria la famiglia si vingués per les nostres contrades. Cosa que és falsa, i més aviat comportaria una gran despesa. Les corts, humanes i de porcs, sempre comporten despesa. Però les segones t’aporten proteïna per anar a fer el circuit de BMX del Pla d’Almatà proposat pel Sergi.
    En definitiva, com que l’article en qüestió no ens quadrava per enlloc i queda mostrat la manca d’idea d’història, de patrimoni històric i de turisme, només podem entendre que intentava fer política. De fet el seu escrit apareix a la secció de política de Balaguer TV. I diem intenta perquè políticament l’article és mediocre en tots els aspectes que es vulguin analitzar, i desitgem sincerament que mai, mai, arribi a tenir responsabilitats sobre turisme, patrimoni històric, o història de la nostra ciutat, perquè haurem begut oli.
    Balaguer és una gran ciutat, no en volem de reis i princeses. De fet així es va constatar l’any 2013 al ple de la Paeria on es va aprovar una moció contrària al títol nobiliari que ostenta l’Elionor i anteriorment el seu pare. El resum del ple de la Paeria és: No ens sentim representats per aquest títol i els ciutadans de Balaguer som ciutadans lliures i no som subordinats de ningú. I així continua sent, Sergi. El teu pretés «turisme monàrquic» no existeix ni aporta res més a la ciutat. Només el discurs ranci i de blanquejament d’una famiglia que s’ha dedicat a expol·liar als més desafavorits, aquí i arreu.

    Col.lectiu Des de baix Balaguer.

  • Mai ens fareu castellans

    Aquests fanàtics de Ciudadanos confonen el turisme amb el revisionisme històric. Ja no teniu el valle de los caídos per fer apologia genocida espanyolista, però sempre us quedaran els corruptes dels Borbons per a provocar.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.