La UGT-Terres de Lleida denuncia que la Paeria de Balaguer està exigint als treballadors que es van veure obligats a romandre en el seu domicili durant l’estat d’alarma, a conseqüència de la suspensió temporal d’activitat als centres de treball, que recuperin les hores “no treballades” abans del 31 de desembre, ja sigui en dies de descans o bé allargant la jornada ordinària. Segons el sindicat, el consistori ha plantejat, fins i tot, descomptar-les dels dies de vacances o treballar en dies festius. La UGT assenyala que això va “en contra de tota normativa estatal i autonòmica que considera la permanència en el domicili personal a conseqüència de la suspensió temporal d’activitat amb motiu de la covid-19 com a temps de treball efectiu”.
Segons expliquen des del sindicat, el personal afectat per aquesta decisió s’ha vist obligat a signar un document d’acceptació dels fets. En aquest sentit, remarca que “no hi ha cap acord ni document signat amb el comitè d’empresa de la Paeria de Balaguer que avali aquesta retallada de drets”. La UGT explica que és “gairebé l’única situació d’aquest tipus que s’ha donat a la demarcació de Lleida i arreu de Catalunya, a escala d’administració local i autonòmica”. Així mateix, des del sindicat recorden que “la normativa vigent reconeix que aquests períodes de descans d’obligat compliment són un dret fonamental i irrenunciable”.
A més, la UGT assegura que durant l’estat d’alarma diferents treballadors municipals que estaven confinats al seu domicili “van ser obligats al repartiment de mascaretes porta a porta, sense els equips de protecció individuals (EPI) corresponents”. D’aquesta manera, es “va posar en perill la salut de la plantilla” i, a la vegada, va poder comportar “una possible expansió del virus entre la població de Balaguer”.
A petició de la UGT de les Terres de Lleida, el 28 d’octubre es va dur a terme una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya. Donat que no es va arribar a cap acord, aquest òrgan va recomanar a les parts acollir-se a un arbitratge, al qual “la Paeria de Balaguer es va negar” davant la sorpresa del sindicat, que sí acceptava la mesura.
Així, la Inspecció de Treball de Lleida va efectuar el 19 de novembre una inspecció a les dependències del consistori balaguerí per aquests fets. La responsable d’Administració Local de la UGT-FeSP de les Terres de Lleida, Estela Guerra, confia en una resolució positiva al respecte “pel benestar de la plantilla municipal” i recorda que “s’ha de complir la normativa i respectar els drets fonamentals de qualsevol persona”.
Guerra també ha criticat la supressió per part de la Paeria de Balaguer, arran d’una proposta de resolució d’Alcaldia, del complement de productivitat aprovat i reconegut a una part de la plantilla municipal, també “sense cap acord que així ho dictamini”. En aquest sentit, recorda que “la normativa estatal i autonòmica avalen el reconeixement del mateix complement” i, per això, rebutja “les decisions unilaterals” de l’equip de govern.
Estela Guerra ha anunciat la intenció de presentar un conflicte laboral davant dels tribunals competents davant aquesta situació i de qualsevol altra “irregularitat” detectada per la UGT com ara “la contractació dilatada en el temps del personal laboral i interí”, que, segons la UGT, suposa “un frau de llei “, o “la finalització de contractes durant l’estat d’alarma per reduir jornades”, una mesura que el sindicat qualifica d'”ERTO encobert”.
Informa: ACN